Sälja Bitcoin (BTC) mot pengar? Läs vår enkla steg för steg guide här

Annons - Ledger Nano S - Marknadens säkraste USB Wallet
Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Har du kanske förvärvat Bitcoin, sett dem stiga i värde och redo för att sälja Bitcoin mot riktiga pengar? Då har du kommit rätt, vi tycker att det skall vara så enkelt som möjligt, därför har vi gjort en enkel guide för att sälja Bitcoin. I detta inlägget kommer vi med en enkel steg för steg guide beskriva hur man enkelt kan sälja sina Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar (Euro).

Inlägget innehåller annonslänkar.

Utvald bild Nybörjarguide Sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar

Funderar du på att sälja Bitcoin mot pengar? Följ då vår enkla steg för steg guide

I denna guiden kommer vi använda handelsplattformen Coinbase för att sälja Bitcoin. Nedan följer lite information om handelsplattformen, vill man hoppa ner direkt till guiden kan man klicka här.

Coinbase anses vara en av de äldsta, ledande och en mycket säker handelsplattformen inom området. Företaget är amerikanskt och baserat i San Francisco och tillhandahåller en webbplats för att köpa/sälja digitala valutor samt förvarning av dessa.

När man skapar ett konto på Coinbase så får man automatiskt digitala plånböcker för alla valutor som man kan köpa/sälja på deras plattform, vilket gör det väldigt enkelt att skicka sina Bitcoins till Coinbase och sedan sälja där. Läs vår recension av Coinbase här (öppnas i ett nytt fönster).

Vill man senare ha en USB plånbok istället så rekommenderar vi Ledger Nano S. Det är mycket enkelt att sätta upp och föra över Bitcoin från Coinbase till en Ledger Nano S, läs vår guide till produkten.

Vill du istället köpa Bitcoin? Klicka då här för att läsa vår guide.

Innan du startar guiden

  • Är du osäker på vad Bitcoin är? Läs mer om kryptovalutan i vårt inlägg Vad är Bitcoin
  • Att du inte kommer hålla Cryptobit.se eller personerna bakom ansvariga för någon typ av skada eller påstådd skada till följd av att följa guiden/felaktigheter i guiden nedan. Investeringar sker på egen risk, investera aldrig mer pengar än du har råd att förlora.

Personerna bakom Cryptobit.se kommer aldrig be dig att investera eller ge dig investeringsråd, utan vi tillhandahåller en guider som skall göra det enklare att förstå vad Kryptovalutor är och hur man kan handla med kryptovalutor. Om du läser detta så godkänner du ovan villkor, så låt oss fortsätta med guiden. 🙂

Vad behövs för att följa guiden?

  • Dator(Windows/Mac/Linux) med internetuppkoppling.
  • Körkort / Pass som behöver fotas och skickas in till Coinbase för att verifiera kontot.
  • Bitcoin som du kan sälja.
  • Ett bankkonto som kan ta emot utlandsbetalningar (SEPA) betalningar.

Tidsåtgång

Uppskattad tid för att följa guiden och sälja Bitcoin är ca 30-60 minuter. Det som kan ta lite tid är överföringen till ditt bankkonto från Coinbase.

Guide – Sälja Bitcoin (BTC) mot Euro på Coinbase

Översikt

  1. Skapa ett konto på Coinbase
  2. Skicka dina Bitcoin till din Bitcoin Wallet på Coinbase
  3. Navigera till sälj tabben och sälja dina Bitcoins på Coinbase, pengarna hamnar då på ditt eurokonto
  4. Lägg till ditt bankkonto och för över pengarna.

Grattis, nu har du sålt Bitcoin!
Om du hellre vill följa en steg för steg guide med bilder, fortsätt läsa guiden nedan.

Steg för steg

I denna steg för steg guiden så kommer vi med bilder och text gå igenom alla steg som behövs för att sälja Bitcoin(BTC) till Euro.

Steg 1 – Registrera konto på Coinbase

Det första steget för att kunna sälja Bitcoin är att registrera ett konto hos Coinbase. Länken kommer öppnas i ett nytt webbläsarfönster så du kan fortsätta att ha kvar guiden i detta fönstret.

Bild för att registrera ett konto hos Coinbase

Genom att klicka på inbjudningslänken så kan man få 10 $ extra i Bitcoin samtidigt som man hjälper oss att fortsätta göra enkla guider. Klicka på bilden för att göra den större.

Efter att du har registrerat ditt konto så behöver din identitet verifieras. Anledningen till detta är ur säkerhetssynpunkt och för att motverka bedrägerier, och detta kan göras via att fota Körkort/Pass med antingen mobilen eller webbkameran. Det är enkelt att göra och tydliga instruktioner hur man går tillväga kommer visas på skärmen.

När detta är gjort så behöver din identitet verifieras av Coinbase. För mig gick det på ca 10 minuter och mitt tips är att ta en så bra bild som möjligt för att underlätta verifikationen. När ditt konto är godkänt så kommer du få ett mejl och då kan du logga in och fortsätta med guiden.

Steg 2 – Skicka dina Bitcoin till Coinbase

När du har ett konto på Coinbase så kan du skicka dina Bitcoin till din Coinbase Bitcoin Wallet. För att hitta din ”Bitcoin Wallet” adress så klicka på ”Accounts”(1) för att visa alla dina plånböcker på Coinbase.

Bild 1 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar

Bild 1 – Genom att klicka på ”Accounts” så kommer man till alla sina virtuella plånböcker. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Nästa steg är att leta upp din BTC Wallet och klicka på ”Receive”(1).

Bild 2 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar

Bild 2 – För att kunna sälja Bitcoin så måste man första skicka dem till sitt Coinbase konto(eller köpa med hjälp av ett Visa/Mastercard). Klicka på bilden för att göra den större.

Du kommer då få upp ett meddelande som informerar om att bara skicka Bitcoin till plånboken. Klicka på ”Show Address

Bild 3 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar

Bild 3 – En vänlig uppmaning om att bara skicka Bitcoin till denna adressen. Skickar man en annan virtuell valuta så riskerar den att försvinna. Klicka på bilden för att göra den större.

När du ser din ”Bitcoin wallet” adress så kopierar du denna(1). Det är denna adressen dit du skall skicka dina Bitcoins. Hur man gör detta skiljer sig beroende på vilken plånbok man använder, om du är osäker så Google alltid en extra gång eller kolla på företaget bakom supportsida.

Bild 4 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar

Bild 4 – Kopiera din adress som visas och skicka sedan Bitcoin från din ”Bitcoin Wallet” till Coinbase. Jag har maskerat sista delen i min adress så att du inte skall skicka till mig av misstag. Klicka på bilden för att göra den större.

När du har skickat över dina Bitcoin så kan du äntligen sälja dem för riktiga pengar. Börja genom att klicka på ”Buy/Sell”(1), och sedan på ”Selltabben(2). Välj från vilken Bitcoin plånbok du vill sälja(3). Har du bara en Bitcoin plånbok på Coinbase så kommer den väljas automatiskt. Välj till vilket konto pengarna skall sättas in(4), i detta fallet vill vi skicka till Euro kontot så att vi sedan kunna för över pengarna till ett bankkonto. Välj sedan för hur mycket Euro du vill sälja Bitcoin(5), systemet kommer automatiskt räkna om vad det motsvarar i Bitcoin, givet aktuell kurs + Coinbase avgifter.

Steg 3 – Sälja Bitcoins mot Euro

Dubbelkolla så att allting ser rätt, och om det gör det så bekräftar man försäljningen genom att klicka på ”Sell Bitcoin Instantly”(6).

Bild 5 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar

Bild 5 – Innan du klickar på ”Sell Bitcoin Instantly” dubbelkolla så att all information är rätt. Försäljningen genomförs dock inte på direkten, utan du kommer komma till en ny sida där du behöver bekräfta försäljningen. Klicka på bilden för att göra den större.

Sista steget är en bekräftelse sida, där du slutgiltigt bekräftar din säljorder. Dubbelkolla så att allting ser rätt ut. Om du är nöjd med priset du får så klicka på ”Confirm Sell”(1) för att genomföra försäljningen.

Bild 6 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar

Bild 6 – Dubbelkolla så att allting ser rätt ut. För att slutgiltigt sälja Bitcoin så klickar du på ”Confirm Sell”. Klicka på bilden för att göra den större.

När orden är genomförd så klickar du på ”View Dashboard”(1) för att komma till din ditt Euro konto, där du kan föra över pengarna till ditt vanliga bankkonto.

Bild 7 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar

Bild 7 – Försäljningen av Bitcoin går på direkten, och systemet meddelar när pengarna finns på ditt Euro konto. Klicka på bilden för att göra den större.

Steg 4 – Föra över pengarna till bankkonto

När du är på ”Accounts” sidan så klicka på ”EUR Wallet” och sedan på ”Withdraw”(1).

Bild 8 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar

Bild 8 – För att börja överföringen av pengarna till ens bankkonto konto så klickar man på ”Withdraw”. Klicka på bilden för att göra den större.

Har du inget bankkonto kopplat till ditt Coinbase konto så kommer systemet be dig att lägga till det. Det går inte att föra över pengarna till ett Visa/Mastercard, utan man behöver ett bankkonto som kan ta emot Utlandsbetalningar betalningar. Klicka på ”Add a Bank Account”(1)

Bild 9 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar

Bild 9 – Har du inte kopplat ett bankkonto till ditt Coinbase konto så kommer du behöva göra detta, fortsätt genom att klicka på ”Add a Bank Account”. Klicka på bilden för att göra den större.

Klicka sedan på ”Bank Account”(1) för att komma vidare.

Bild 10 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar

Bild 10 – Klicka på ”Bank Account”, du kommer nu behöva verifiera ditt konto genom att fylla i kontouppgifter samt överföra en liten summa till Coinbase, som de sedan skickar tillbaka. Klicka på bilden för att göra den större.

För att bekräfta att du är rätt ägare till bankkontot så behöver man fylla i lite uppgifter, dessa brukar oftast kunna hittas på ens internetbank. Uppgifterna som behövs är

Banknamn – Namnet på din bank.
IBAN – International Bank Account Number – Ett konto nummer som gör att du kan ta emot betalningar från utlandet. Detta hittar man oftast genom att logga in på sin Internetbank.
BIC –  Business Identifier Code – BIC är en internationell kod för att identifiera banken. Detta hittas också om du loggar in på din internetbank

Tillsammans så används IBAN och BIC för att kunna ta emot internationella överföringar.

Bild 11 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar

Bild 11 – Genom att ange Banknamn, IBAN samt BIC så kan man verifiera att bankkontot tillhör samma person som äger Coinbase kontot. Klicka på bilden för att göra den större.

Efter att kontot har lagts till så kommer Coinbase behöva verifiera bankkontot, så att bankkontot tillhör den som Coinbase kontot är skapat på. Därför måste man använda sitt eget bankkonto, man kan inte använda sin partners, kompis etc eftersom Coinbase kommer dubbelkolla så att namnen stämmer överens. Detta kanske kan tyckas vara lite jobbigt, men detta är ett säkerhetsåtgärd. Skulle någon få tillgång till ditt Coinbase konto så kan de inte sälja och överföra pengar till andra konton än de som står på dig.

Nästa steg är att Coinbase kommer be dig att göra en liten insättning på kontot, de kommer skicka tillbaka insättningen efter att de bekräftat så att bankkontot stämmer med Coinbase kontot. All information om vilket referensnummer, vart man skall sätta in pengarna m.m kommer visas på skärmen och det är ganska enkelt att göra en utlandsbetalning.

Beroende på bank så kan utlandsbetalningar vara inaktiverat, då behöver man ringa upp sin bank och be dem öppna ens konto för utlandsbetalningar. Detta beror på lagen om pengatvätt i kraft och banken kommer behöva ställa lite kontrollfrågor. Har man rent mjöl i påsen så är det inget att oroa sig för, dock så behöver man betala skatt vid försäljning av Kryptovaluta, vi kommer avhandla det längre ner i guiden.

Grattis, du har nu sålt Bitcoin (BTC)

Grattis, du har nu sålt Bitcoin för riktiga pengar. Viktigt att tänka på är att man som privatperson behöver deklarera försäljningen, så vi kommer skriva lite mer om det nedan.

Betala skatt på försäljning av Bitcoin

Som svensk medborgare är man skyldig att betala skatt, och detta gäller även vid handel med Kryptovalutor, eller Virtuella valutor, som skatteverket benämner det.
På skatteverkets hemsida går det att läsa ”Försäljning av Bitcoin ska kapitalvinstbeskattas enligt bestämmelserna om Andra tillgångar (kapitalplaceringstillgång) eftersom bitcoin inkomstskattemässigt inte kan likställas med en utländsk valuta.

Inom kort kommer vi göra en komplett enkel skatteguide, tills dess så finns mer information att läsa på skatteverkets hemsida.

Våra andra guider

Guide till att köpa Bitcoin (BTC)
Guide till att köpa kryptovalutor på Binance.
Guide till att Köpa Ethereum (ETH)
Guide till att Köpa Ripple (XRP)
Guide till att köpa Tron (TRX)
Guide till USB plånboken Ledger Nano S

Frågor?

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i en kommentar eller skicka ett mejl via vårt kontaktformulär.

Cryptobit.se strävar efter att ha aktuella och uppdaterade guider, men reserverar sig för information samt skrivfel. Upptäckt något som inte stämmer? Skicka gärna ett mejl till [email protected] så ser vi till att korrigera uppgifterna.

Feedback på guiden?

Vad tyckte du om guiden, var den enkel att följa? Har du feedback så är du varmt välkommen att lämna en kommentar 🙂

Allt väl,
Mvh Daniel

Comments (No)

Leave a Reply