Vad är Bitcoin (BTC) och hur investerar man i det?

Annons - Ledger Nano S - Marknadens säkraste USB Wallet
Ledger Nano S - The secure hardware wallet

 I detta inlägget kommer vi gå igenom vad Bitcoin (BTC) är, diskutera dess prisutveckling och framtid samt informera om hur man köper och förvarar Bitcoin. Vill du istället hoppa direkt till vår enkla steg för steg guide till att köpa Bitcoin, klicka då här. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bitcoin, vad är det och hur används det?

Utvald bild för inlägget Vad är Bitcoin

Bitcoin – Vad är det och hur används det?

Om det är något ord som figurerat mycket i media den senaste tiden så är det Bitcoin och Kryptovalutor. I detta inlägget kommer vi beskriva lite mer om vad Bitcoin är, hur det används, varför vissa blivit rika samt hur man köper Bitcoins.

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, som är en form av digital valuta och som skapas med hjälp av datorer. Syftet är att möjliggöra betalningar över nätet direkt mellan användare, utan inblandning från någon annan part. Bitcoin bygger på Blockkedja (Blockchain) tekniken, som fungerar som ett öppet decentraliserat register, där vem som helst kan se alla överföringar och konton balanser m.m.

Vad är en kryptovaluta?

Innan vi går in på detaljer så kan det vara på sin plats med en kort förklaring av vad en kryptovaluta är.

En kryptovaluta är en digital tillgång som är designad för att kunna användas som te.x. betalning på nätet och som flyttas mellan användare i ett nätverk av datorer. Det som är revolutionerande med kryptovalutor är att eftersom den är helt digitaliserat så kan Bitcoin’s flyttas otroligt snabbt (transaktionstider räknas i minuter snarare än dagar) mellan användare utan att någon tredje part är inblandad (bank, myndighet etc). Flytten av de digitala tillgångarna sker istället genom ett enormt nätverk av datorer som oberoende av varandra registrerar alla transaktioner som ägt rum. Tekniken bakom brukar kallas för Blockkedja (”Blockchain”), som permanent sparar alla transaktioner som sker i ett helt öppet register, där vem som helst kan kontrollera allt som skett.

Bitcoin var den första kryptovalutan som var helt decentraliserad, dvs att ingen bank /organisation /myndighet etc har inflytande över den. Bitcoin må ha varit en av de första, men den är absolut inte den sista och i skrivande stund finns det tusentals olika kryptovalutor, även kallade altcoins.

Vill du veta mer om Kryptovalutor och Blockkedjan så har vi gjort en introduktion serie till digitala valutor som på ett enkelt och detaljerat sätt beskriver allt du behöver veta som. Del 1 i serien kan ni läsa här.

Vad Bitcoin är och vad det används till

Bitcoin är både ett enormt nätverk av datorer som möjliggör ett nytt decentraliserat betalningssystem samtidigt som det är en digital valuta. Bitcoin’s skapas genom en process som kallas utvinning (”mining”) och som innebär att individer / företag lånar ut datorkraft till nätverket för att registrera transaktioner, göra nätverket säkrare samt hjälpa till att hålla systemet synkroniserat med varandra. Belöningen för att låna ut sin datorkraft till nätverket är Bitcoins, som man sedan kan antingen spara ner på sin dator, skicka till andra i nätverket, som betalning för varor och tjänster eller sälja ut på olika handelsplatser.

Genialiteten bakom systemet är att ingen tredje part behövs för att hålla ordning på alla transaktioner, utan alla datorer i nätverket är utspridda över hela jordklotet och helt oberoende av varandra registrerar och validerar varje transaktion, vilket medför att det bli ett extremt svårt att manipulera systemet. En annan sidoeffekt av ett decentraliserat system är att behovet av tredje part såsom en bank eller stat elimineras, vilket är en av anledningarna till att många ”tredje parter” inte ser med blida ögon när deras syfte håller på att försvinna.

Bitcoin’s syfte skiljer sig egentligen inte mot traditionella valutor som vi är vana vid, utan Bitcoin kan liknas vid ”Internets pengar”.

Bitcoin förvaras likt vanliga pengar i en plånbok, dock är plånboken i detta fallet digital och existerar på användarnas datorer eller i molnet. Precis som fysiska valutor såsom te.x. kronor så har 1 Bitcoin inget värde i sig själv, utan värdet kommer ifrån att tillräckligt många har kommit överens om att den är accepterad för att handla varor / tjänster. Bitcoins är otroligt populärt idag och listan över företag som accepterar Bitcoin som betalning är lång, och den växer för varje dag som går. Det finns en begränsning för hur många Bitcoins som någonsin kan skapas, och den ligger på 21 miljoner. Många spekulerar att när väl taket på 21 miljoner nås (år 2040) så kan detta göra värdet på Bitcoin’s värde stiger till en helt annan prisklass än vad den har idag.

Dock är det viktigt att vara medveten om att krypto marknaden är väldigt instabil, priserna kan både halveras och dubblas inom spannet på några veckor och många som köper Bitcoins gör det på spekulation med syftet att sälja när kursen är hög, vilket har lett till att många ser det som en spekulationsbubbla och jämför det med It-bubblan i början på 2000 talet eller Tulpanmanin som rådde i Nederländerna på 1630-talet.

Något som är viktigt att tänka på och som kritikerna tycks glömma är att IT idag är grunden för vårt moderna samhälle samt att Nederländerna är världens största exportör av Tulpaner, vilket i sig är världens mest exporterade blomma.

Bitcoins prisutveckling – från 39 cent

Bitcoin har haft en helt otrolig prisutveckling från att den släpptes 2010 till idag. Från början kostade en Bitcoin 0,39$, vilket motsvarar 3,19 kr i skrivande stunds dollarkurs. Den 6 Januari 2018 så ligger priset för en Bitcoin på 17092.40 $ (139 455 sek), många av de som var med tidigt på Bitcoin tåget är idag otroligt rika. I widgeten nedanför så visas det minut aktuella priset för 1 Bitcoin.

Om denna prisökningen kommer hålla i sig i framtiden beror på flera olika faktorer. Tekniken bakom Bitcoin är designad för att vara så säker som möjligt, dock så kommer denna säkerheten kommer med ett pris. Bitcoins design medför att dess max kapacitet för att genomföra en transaktion tar mellan 3.3 – 7 sekunder, vilket kan jämföras med Visa som kan hantera 47 000 transaktioner / sekund.

Detta medför inte bara att transaktionerna kan blir långsamma vid hög belastning av nätverket utan detta också att kostnaden för varje transaktion ökas, vilket gör det relativt dyrt att genomföra transaktioner och därför lämpar sig bättre för stora överföringar men sämre för mikrotransaktioner. Det finns kryptovalutor idag som har betydligt högre transaktionhastighet än Bitcoin och som inom några år troligtvis kan mäta sig med bl.a.a Visa / Mastercard.

Bitcoin utmaningar och framtiden

Som vi skrev ovan så dras tekniken som Bitcoin använder med en flaskhals, att tekniken är ”långsam” vid hög belastning. Att den är långsam är dock inte riktigt hela sanningen, faktum är att i normalfallet så sker en Bitcoin transaktions betydligt snabbare än te.x. en banköverföring, speciellt när gäller betalningar mellan olika länder.

Dock är denna flaskhalsen är väl känd och många såg det komma när Bitcoin och andra kryptovalutor bara fortsatte att öka i popularitet och användning. De goda nyheterna är att mycket arbete och tankeverksamhet läggs på hur detta kan arbetas bort. Nyligen släpptes Bitcoin Cash som är en kopia på Bitcoin men med syftet att försöka att lösa problemen genom att erbjuda upp till 5 gånger fler transaktioner / sekund och på sikt överta Bitcoins position.

Bitcoin Cash däremot blev inte så varmt mottagen av Bitcoin communityn, som jobbar med att lösa hastighetsproblemet och det finns flera lovande projekt under utveckling som skulle kunna vara den så kallade ”silverkulan”.

Trots denna begränsningen så är Bitcoin utan tvekan den mest populära kryptovalutan idag och har nyligen släppts för handel på bl.a. Chicago börsen, med fler börsnoteringar som väntar.

På Cryptobit så tror vi att den decentraliserade blockkedjetekniken är här för att stanna. De skarpaste hjärnorna jobbar för att hitta lösningar och flera lovande projekt för att lösa problemet är under utveckling, te.x. Lightning Network. Den disruptiva och revolutionerande tekniken och ideologin bakom, att flytta makten från några få till den stora massan kan på sikt förändra och revolutionera samhället på ett liknande sätt som internet har betytt för demokrati och yttrandefriheten.

Huruvida Bitcoins kommer vara den dominanta valutan för all framtid eller ifall andra kryptovalutor kommer ta över dess ledande position är det svårt att sia om, men det finns kryptovalutor som har andra syften än att bara tillhandahålla överföringar av digital tillgångar, såsom te.x. Ethereum, som man kan läsa mer om här.

Köpa Bitcoins

Hur får man då tag på Bitcoins idag? Att försöka mina Bitcoins är inte lika effektivt och mindre lönsamt nu som det var tidigare när tekniken var ny, utan det krävs specialiserad hårdvara för att det skall vara lönsamt. Ett snabbare sätt är att köpa valutan på en online handelsplats. Vi har gjort en enkel guide hur man köper Bitcoin med sitt Visa/Mastercard, som finns att läsa här.

Vill man testa utan en guide så är Coinbase det enklaste att börja med. Det är den största samt ansedd som en av de mest säkra av alla Bitcoins förmedlare och man kan köpa både Bitcoins samt Ethereum. Genom att skapa ett konto på deras hemsida så kan man koppla på sitt Visa/Mastercard och börja köpa både Bitcoins & Ethereum.

Ett annat säkert alternativ för att köpa Bitcoin med Visa / Mastercard är Changelly, som erbjuder ett enkelt och säkert sätt att köpa Bitcoin och en rad andra kryptovalutor direkt med Visa / Mastercard. De erbjuder många fler valutor än Coinbase, men är lite dyrare. Vill man köpa direkt från Changelly så kan man klicka på bannern nedan.

Annons – Köp Bitcoin på Changelly
Annons – Köp Bitcoin på Changelly
Mobile ad for Bitcoin exchange Changelly

 

Obs! Att handla med kryptovalutor innebär en risk för ditt satsade kapital, investera inte mer pengar än du har råd att förlora. Gör alltid nödvändig research från flera källor. 

Förvaring av Bitcoin

Då Bitcoins är en helt digital valuta, så kan man vanligtvis inte hämta ut Bitcoin i form av sedlar / mynt ur en bankomat, även om det faktiskt dyker upp fler och fler bankomater där man kan växla Bitcoins mot riktiga pengar. Men istället för att förvara sina Bitcoins i en traditionell plånbok, så förvarar man Bitcoin i en digital plånbok. Den digitala plånboken kan antingen placeras på ens egna dator, så kallad ”Cold storage”, eller så kan man använda en extern molntjänst för att förenkla förvaringen. Med hjälp av sin digitala plånbok kan man både skicka och ta emot Bitcoins.

Bitcoin i sig bygger på en otroligt avancerad och säker teknik, bl.a. används avancerad kryptografi för att förhindra manipulation av valutan / säkerställa att transaktionerna genomförs etc. Trots detta så finns det risker med att förvara Bitcoins likt det finns risker att förvara traditionella pengar, så vi har lite tips på hur man kan förvara sina Bitcoins säkert.  För att på kort sikt förvara Bitcoin så kan man använda den online plånboken som skapas i guiden Köpa Bitcoin, men vill man förvara sina Bitcoin under längre period så rekommenderar vi USB plånboken Ledger Nano S, läs vår guide till den här eller köpa den direkt från tillverkaren.

 

Våra andra guider

Guide till att Köpa Ethereum (Ether)
Guide till att Köpa Ripple (XRP)
Guide till USB plånboken Ledger Nano S

Andra kryptovalutor

Vad är Ethereum
Vad är Ripple

Recensioner

Recension av Ledger Nano S

Recension av Coinbase

Frågor?

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i en kommentar eller skicka ett mejl via vårt kontaktformulär.

Cryptobit.se strävar efter att ha aktuella och uppdaterade guider, men reserverar sig för information samt skrivfel. Upptäckt något som inte stämmer? Skicka gärna ett mejl till [email protected] så ser vi till att korrigera uppgifterna.

Feedback på inlägget?

Vad tyckte du om inlägget, var det enkelt att följa med och förstå vad Bitcoin är? Har du feedback så är du varmt välkommen att lämna en kommentar 🙂

Diskussion

Vad tror du om framtiden för Bitcoin och andra Kryptovalutor? Lämna gärna en kommentar och delta i diskussionen!

Allt väl,
//Daniel

Comments (No)

Leave a Reply

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor samt våra användarvillkor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng