Vad är Ethereum (ETH) och hur investerar man i det?

Annons - Ledger Nano S - Marknadens säkraste USB Wallet
Ledger Nano S - The secure hardware wallet

 I detta inlägget kommer vi gå igenom vad Ethereum (ETH) är, diskutera dess prisutveckling och framtid samt informera om hur man köper och förvarar Ethereum. Vill du istället hoppa direkt till vår guide till att köpa Ethereum, klicka då här

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ethereum, vad är det och hur används det?

Bild på Ethereum - Framtidens app Plattform?

Ethereum – Framtidens app Plattform?

När man pratar om kryptovalutor så är Bitcoin den vanligaste och kanske enda kryptovalutan för den breda massan, dock finns det över 1000 st olika kryptovalutor och fler utvecklas hela tiden. Den näst största kryptovalutan efter Bitcoin är Ethereum (ETH), som egentligen är mycket mer än en kryptovaluta.

Ethereum är en plattform för appar, likt te.x. Apples App Store där utvecklare kan publicera och köra appar i en decentraliserad blockkedja. För att driva denna plattformens behövs ett drivmedel, som i detta fallet kallas Ether och det är Ether tokens som är själva kryptovalutan man kan köpa/sälja m.m

Då användningsområdet är av lite mer teknisk natur än te.x. Bitcoin, så skall vi på Cryptobit göra vårt bästa för att förenkla de tekniska detaljerna.

Kortfattat kan man säga att Ethereum är själva nätverket/plattformen för att bygga applikationer som kallas ”smarta kontrakt” och  plattformen drivs av en ”gas” som heter Ether, som man både kan köpa/sälja men också utvinna(mina).

Är du osäker på vad begreppen Kryptovaluta och Blockkedja är? Läs då gärna vår nya serie till digitala valutor, där vi på ett enkelt och tydligt sätt går igenom allt man behöver veta om Kryptovalutor och Blockkedjan. Del 1 i serien kan ni läsa här. 

Ett enormt ekosystem för smarta kontrakt

Ethereum är ett stort decentraliserat nätverk av datorer runt om hela världen som alla hjälps åt att köra olika program, så kallade ”smarta kontrakt”. Ett smart kontrakt kan egentligen liknas vid ett datorprogram/app och har stora likheter med App Store. Men innan jag går in på mer detaljer för nätverket så kan det vara viktigt att förklara vad ett smart kontrakt är och hur det fungerar.

Ett smart kontrakt kan liknas vid en App, det är av naturen sekventiellt, dvs att alla uppgifter måste ske i en viss ordning och nätverket registrerar alla händelser som sker. Om vi använder liknelsen med App Store, så kan man säga att de smarta kontrakten är alla appar som finns i App Store. Men istället för att ladda hem appen till sin telefon och köra den lokalt, så kör man den i Ethereums blockkedja, vilket innebär att alla datorer i nätverket är med och ser till att appen fungerar. Detta gör appen decentraliserad, alla datorer i nätverket ser till att den fungerar, utan att tumma på säkerheten.

Exempel på ett smart kontrakt för en godisautomat

För att göra det lite lättare att förstå vad ett smart kontrakt är, så följer nedan ett exempel på hur ett smart kontrakt för en godisautomat i Ethereum nätverket skulle kunna se ut och fungera.

Steg 1
– Man lägger in en peng i godismaskinen
1b – Detta loggas av alla datorer i  nätverket.
1c – Transaktionen som skett registreras i huvudjournalen

Steg 2 – Man trycker på en knapp som motsvara det man vill ha.
2b – Detta loggas av alla datorer i  nätverket.
2c – Transaktionen som skett registreras i huvudjournalen

Steg 3 – Godiset kommer ut och så tar man det.
3b – Detta loggas av alla datorer i  nätverket.
3c – Transaktionen som skett registreras i huvudjournalen

Ett företag/individ etc kan utveckla ett smarta kontrakt (tänk app) på Ethereums plattform och för att det smarta kontraktet skall fungera så behöver datorerna i nätverket hjälpas åt och slutföra uppgifterna som definierats i de smarta kontrakten samt logga vad  som skett. För detta så betalar utvecklaren av appen en avgift för alla transaktioner som sker i form av Ether, som fördelas till datorerna i nätverket som en belöning för att de hjälper till att slutföra uppgfiterna det smarta kontraktet och skapa nya block i blockkedjan.

Blockkedjans motsvarighet till App store

Som vi har skrivit tidigare så kan man likna Ethereum nätverket vid App store. Företag / Individer kan utveckla nya applikationer som kan köras i nätverket och som drivs av den egna valutan Ether. Skillnaden mellan Bitcoins nätverk och Ethereums nätverk är att det finns en praktiskt användning för Ether än att bara vara en digital tillgång som skickas mellan användare. Ether kan liknas vid en gas som får hela nätverket att fungera, vilket medför att ju större nätverket blir, desto mer efterfrågad blir gasen vilket gör att priset inte bara är spekulativt utan även drivs av efterfrågan på Ether, som behövs för att driva hela nätverket.

Kortfattat kan man säga att Ethereum nätverket är blockkedjans motsvarighet till App store. Om det däremot blir en lika stor framgångssaga är svårt att sia om, givet är att många företag har hakat på och utvecklar appar för nätverket. Ett av de första spelen, CryptoKitties blev en enorm succé, vilket bådar gott för framtiden.

Förutom att köra appar på Ethereum nätverk så kan man även skapa upp nya valutor, så kallade ERC20 tokens. Idag finns hundratals olika tokens som alla lever på Ethereums blockkedja och på så sätt ökar användningen av hela nätverket.

Ethereum prisutveckling

En Ethereum(Ether) token kostar i skrivande stund (27 december 2017) ungefär 950 $, vilket kan jämföras med en Bitcoin som kostar 14 000 $. Dock skall det tilläggas att det finns drygt 96 miljoner Ether tokens (jämfört med 17 miljoner Bitcoin mynt), vilket gör att marknaden och den potentiella affärsnyttan är stor och det är inte utan anledning som det är den näst största kryptovalutan. Som man ser i grafen nedan så nätverket/valutan inte funnits särskilt länge(1 September 2015) men sedan början på 2017 så priset har skjutit i höjden, så hur 2018 blir för Ether blir otroligt spännande att följa.

Ethereum utmaningar och framtid

Ethereum lider tyvärr av samma problematik som även Bitcoin lider av och många andra valutor som använder decentraliserade blockkedjetekniken, och det är hastigheten. Den decentraliserade blockkedjetekniken är revolutionerade på många sätt, men den dras dock för tillfället också med en flaskhals och det är transaktions hastigheten. Detta beror på en medveten inbyggd säkerhetsmekanism för att säkerställa så att alla transaktioner i blockkedjan är korrekta och permanenta, då behöver även alla datorer i nätverket / kedjan registrera och enas om vad som har hänt, vilket innebär i praktiken att alla behöver ha en kopia på alla transaktioner som skett och som aktivt sker.

Då det Ethereum baserade spelet CryptoKitties lanserades så uppdagades blockkedjans svaghet i praktiken. Spelet blev otroligt populärt vilket ledde till extremt många transaktioner i Ethereum nätverket och med en hastighet av bara 5 transaktioner/sekund så ledde detta till långa transaktionstider för hela nätverket som växte på hög.

Flaskhalsen beror på att den inbyggda säkerheten gör hela systemet långsamt, eftersom varje dator måste utföra samma uppgifter. Anledning till att systemet ser ut som det gör är för att eliminera risken att någon/några datorer i nätverket blir hackade/manipulerade och sprider felaktig transaktionsdata. Eftersom blockkedjan är helt decentraliserat så finns det ingen myndighet / företag etc som kan säkerställa att alla transaktioner är korrekta. Uppgiften att upptäcka / förhindra felaktiga transaktioner ligger i nätverket som helhet, vilket ger en högre trygghet att genomföra säkra och permanenta transaktioner, te.x. kan man vara säker på att den mottagaren man angivit verkligen är den som mottager det man skickat. Det är svårt att se hur Bitcoin och andra kryptovalutor hade kunnat bli så stora och populärt utan denna säkerhet,  men detta är en utmaning för hela den decentraliserade blockkedjan som de måste lösa.

I Ethereums fall så måste alla datorer i nätverket alltid utföra:

  • Ladda ner och behandla varje transaktion i systemet
  • Verifiera varje transaktion för sig själv.

Kostnaden för detta blir att nätverket som helhet inte kan behandla mer transaktioner än vad en enskild dator kan. I dagsläget kan nätverket hantera 5 transaktioner/sekund, detta bleknar vid jämförelse med Visa som kan hantera 2 000 transaktioner / sekund, eller Shanghai Börsen som kan hantera 18 000 transaktioner/sekund.

Dock finns det ljuspunkter i tunneln för nätverket, en allians som kallar sig för Enterprise Ethereum Alliance kopplar ihop storföretag såsom  Microsoft, Intel, HP, Mastercard mfl tillsammans med Tech startups, Universitet m.m med målet att lära sig, bygga applikationer på samt vidareutveckla nätverket. Man kan läsa mer om alliansen på dess officiella hemsida

Köpa och förvara Ethereum

Hur får man då tag på Ethereum idag? Det går att utvinna på liknande sätt som man utvinner (minar) Bitcoin, dock så är det i dagsläget inte lika kostnadseffektivt som det en gång var. Ett snabbare sätt är att köpa valutan på en online handelsplats, vi rekommenderar Coinbase. Vi har gjort en enkel guide hur man köper Ethereum (Ether) med sitt Visa/Mastercard, som finns att läsa här.

Ett annat säkert alternativ för att köpa Ethererum med Visa / Mastercard är Changelly, som erbjuder ett enkelt och säkert sätt att köpa Ethereum och en rad andra kryptovalutor direkt med Visa / Mastercard. De erbjuder många fler valutor än Coinbase, men är lite dyrare. Vill man köpa direkt från Changelly så kan man klicka på bannern nedan.

Annons – Köp Ethereum på Changelly
Annons – Köp Ethereum på Changelly
Mobile ad for Ethereum exchange Changelly

Obs! Att handla med kryptovalutor innebär en risk för ditt satsade kapital, investera inte mer pengar än du har råd att förlora. Gör alltid nödvändig research

Förvara Ethereum

För att på kort sikt förvara Ethereum så kan man använda den online plånboken som skapas i ovanstående guide, men vill man förvara Ethereum under lite längre period så rekommenderar vi USB plånboken Ledger Nano S, läs vår guide till den här.

Våra andra guider

Guide till att Köpa Bitcoins (BTC)
Guide till att köpa Tron (TRX)
Guide för att köpa Alt Coins på Binance
Guide till att Köpa Ripple (XRP)
Guide till USB plånboken Ledger Nano S

Recensioner

Recension av Coinbase
Recension av Ledger Nano S
Recension av Binance

Andra kryptovalutor

Vad är Bitcoin
Vad är Ripple

Vill man testa utan en guide så är Coinbase det enklaste att börja med. Det är den största samt ansedd som en av de mest säkra av alla kryptovaluta förmedlare och man kan köpa både Bitcoins samt Ethereum. Genom att skapa ett konto på deras hemsida så kan man koppla på sitt Visa/Mastercard och börja köpa handla med både Ethereum & Bitcoin.

Applikationer som kör på Ethereum nätverket

Listan nedan kommer löpande uppdateras med andra applikationer som körs på Ethereum nätverket.

CryptoKitties – Ett spel där man föder upp och köper/säljer digitala katter. Spelets körs helt på Ethereums nätverk.

Frågor?

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i en kommentar eller skicka ett mejl via vårt kontaktformulär.

Cryptobit.se strävar efter att ha aktuella och uppdaterade guider, men reserverar sig för information samt skrivfel. Upptäckt något som inte stämmer? Skicka gärna ett mejl till [email protected] så ser vi till att korrigera uppgifterna.

Feedback på inlägget?

Vad tyckte du om inlägget, var det enkelt att följa med och förstå vad Ethereum? Har du feedback eller vill diskutera Ethereum så är du varmt välkommen att lämna en kommentar 🙂

Allt väl,
Mvh Daniel

Comments (No)

Leave a Reply

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor samt våra användarvillkor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng