Kryptovalutor har på senare tid figurerat allt mer media och många har nog hört talas om det. Du som har besökt denna hemsidan har säkert sett en del av våra guider och undrat vad är det, vad gör det så speciellt? Förhoppningsvis kan vi genom denna guiden till kryptovalutor göra det lite tydligare vad det är, vad et används för och hur man kan investera i det.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är kryptovalutor?

Utvald bild Vad är Kryptovalutor

Undrar du vad Kryptovalutor är? Då är du är inte ensam. I detta inlägget försöker vi reda ut begreppet kryptovalutor.

Den enklaste förklaringen är att det är en en form av digitala pengar, som kan användas för att köpa saker online. Det som skiljer kryptovalutor från vanliga valutor är att de bara finns online och inte kontrolleras myndigheter eller företag.
* Detta är en sanning med modifikation, som vi kommer avhandla lite längre ned i guiden.

Kryptovalutor är decentraliserade och körs genom ett nätverk av datorer istället för en att styras av en myndighet/företag. Pengar man äger förvaras i en digital plånbok som kan förvaras ens dator, Usb, på ett papper i ett bankvalv eller i molnet. Vi kommer senare i guiden tipsa om bra plånböcker för att förvarar sina digitala mynt online samt offline.

Den första Kryptovalutan var Bitcoin, som släpptes redan 2009. Då kostade en Bitcoin några ören, idag kostar en Bitcoin över 100 000 kr. Bitcoin banade vägen för framtiden, och idag finns det över 1000 olika kryptovalutor, med fler som utannonseras på daglig basis.

Varför behövs en valuta som inte kontrolleras av en myndighet?

Det är en jättebra fråga. Vi som bor i Sverige kan nog ha lite svårt att greppa varför man skulle vilja ha en valuta som inte styrs av en myndighet, hur kan man lita på den? Men det finns andra exempel där kryptovalutor kan göra skillnad. Ett exempel gäller en flicka från Afghanistan. En otroligt begåvad 14-årig flicka, men dömd till att inte få gå till skolan och aldrig kunna utnyttja sin fulla potential. Att denna flicka skulle få öppna ett bankkonto i Afghanistan är otänkbart och att hon skulle få förvara/förvalta egna pengar är ytterst ovanligt.

Här kunde historien ha tagit slut, så som det gör för miljontals flickor varje dag. Dock inte för denna flickan, hon fick kontakt med ett utländskt företag via nätet som såg potentialen i henne. De gav henne utbildning i att skapa digitalt material, online videor m.m. Förutom utbildningen så fick hon betalt. Men som jag skrev tidigare så finns det extremt få möjligheter för en minderårig flicka i Afghanistan att öppna ett bankkonto, så hon fick betald i Bitcoin. Helt utan familjens kännedom kunde företaget betala henne i form av digitala mynt, som flickan sparade på sin dator och en dröm och framtid för flickan blev en sanning .

Kontentan av historien är att kryptovalutor inte känner till nationsgränser, trosuppfattning och traditioner. Det kan förändra framtiden för de som aldrig får möjligheten att gå till jobbet och tjäna en egen inkomst, något som vi i Sverige tar för givet.

Men det finns två sidor av det digitala myntet, anonymiteten gör att kryptovalutor kan användas för mindre bra syften, penningtvätt, drogförsäljning m.m.

Detta leder till att myndigheterna har incitament att gå hårt åt mot kryptovalutorna och därmed försöka döda den dröm som äntligen blivit möjlig för en stor del av världens befolkning. Så egentligen så kan man indirekt säga att myndigheter åtminstone försöker att styra den decentraliserade valutan, dock med varierande resultat.

Om historien kan lära oss något när det gäller myndigheters förbud och inblandning mot en rörelse kan detta inte sällan få en motsatt effekt, te.x. hembränningsförbudet i USA i början av 1900 talet. Ett mer lättrelaterat exempel är kyrkans makt, befolkningen på 1700-1800 talet skulle nog aldrig kunna tänka sig den civilisation som vi lever i idag, där inte kyrkans ord är lag.

Min bedömning är att kryptovalutor inte tillhör det förflutna, utan tillhör framtiden.

Praktiskt tillämpning av kryptovalutor?

Tro det eller ej, men av de över 1000 kryptovalutor som finns så är det en stor del som faktiskt erbjuder något annat än bara ett sätt att överföra ”digitala mynt” mellan konton. Ett exempel är Ethereum, som både är en valuta (Ether) men även en plattform för att utveckla applikationer. Detta innebär att individer och företag an utveckla appar för Ethereum nätverket och användarna kan betala för te.x. in-game purchases, mikrotransaktioner m.m med nätverkets valuta. Ett känt exempel på detta är spelet Cryptokitties, som går ut på att föda upp och sälja digitala katter för Ether. Ether kan i i sin tur växlas ut mot riktiga pengar. På Cryptobit har vi många guider för hur man handlar med kryptovalutor, som presenteras längre ned i detta inlägget.

En annan valuta som har en praktiskt användning är Ripple(XRP), som skapades och drivs av ett företag och som på sikt skall hoppas ersätta traditionella betalningssystem. Ripple kan till en låg kostnad och otroligt snabbt flytta över tillgångar mellan användare och nationsgränser, något som med nuvarande betalningssystem kan ta upp till flera dagar.

Hur skapas kryptovaluta?

En helt logisk fråga att ställa är ”Hur skapas kryptovaluta”? Traditionell valuta tillverkas i form av sedlar och mynt, medan kryptovaluta skapas av datorer i en process som kallas “utvinning”(eng : mining).

Utvinningen görs av datorer som försöker lösa komplexa mattepussel, så kallade hashar. Folk över hela jorden tävlar om att bli den första att lösa pusslet, en tävling där vinnaren får en liten del av valutan. Jobbet deras datorer gör och pusslen som de löser är det som är grunden för att hela nätverket skall fungera, man kan säga att datorerna som tävlar  är bränslet som får hela tekniken att fungera.

När kryptovalutor var ett nytt fenomen så var det lönsamt att vara med och utvinna, men ju fler mynt som utvinns ju svårare blir det och idag krävs ofta specialiserade hårdvara som jobbar dygnet runt för att det skall bli lönsamt(då avkastningen överstiger strömförbrukningen för utvinning). Som tur är finns det andra sätt att få tag på kryptovalutor, genom handel/spekulation. Likt aktier har även kryptovalutor ett värde, och ju mer eftertraktad valutan är, desto högre pris kan den få. Bitcoin som exempel har ett pris på över 100 000 kr, vilket medför att många köper delar av Bitcoin i investeringssyfte, som de sedan håller på för att kunna sälja när marknaden går bra.

Fördelar och nackdelar med Kryptovalutor.

Fördelar

En av de största fördelarna med kryptovalutor är att de ger anonymitet. Varje transaktion som görs är visserligen publik, men den är kopplad till en anonyma plånböcker med bara en lång textsträng som adress “fhsdfhs767f6s7f6s6f”, som är det enda som behövs för att ta emot/skicka kryptovalutor. Detta gör att det är omöjligt att veta vem adressen tillhör, såvida inte individen själv gör den offentlig.

Denna anonymiteten har bidragit till att kryptovalutor fått lite dåligt rykte. Det är populärt att använda bland kriminella organisationer, eftersom pengarna inte kan kopplas till dem. Detta är också en trolig anledning till att kryptovalutor som Bitcoin har blivit så populärt.

Grundtanken med kryptovalutor är dock inte att de skall göra det enklare för kriminella, utan just att kunna vara ett betalningsmedel fritt från inblandning av länders olika regeringar.

En annan fördel är att det går snabbt samt är relativt billigt att skicka/genomföra transaktioner med kryptovalutor samt att mynten inte går att förfalska, till skillnad från vanliga pengar där förfalskning är ett stort problem.

Nackdelar

Det finns dock även några nackdelar som det är viktigt att vara medveten om, och det gäller framförallt säkerheten på sina mynt. Nedan kommer vi ge lite tips på hur man säkrare kan hantera sina mynt.

Förvarning av digitala mynt

Förvarningen av ens mynt kan både vara en fördel men även en nackdel. Då det inte finns någon bank/myndighet/företag som står bakom så är det individens egna ansvar att förvara dem säkert för att undvika att förlora dem. Förlorade kryptovalutor är i princip omöjliga att återfå. Det finns flera olika sätt att förvara digitala mynt, antingen på ens dator, på en offline Usb enhet(Ledger Nano S) eller i molnet hos företag som erbjuder virtuella plånböcker. Det finns dock risker med att förvara sina mynt online på ett externt företag. Företaget kan gå i konkurs, bli hackat etc vilket kan medföra att alla mynten försvinner. För en kortare tid och mindre summor så kan man förvara sina mynt online, vi rekommenderar då handelsplattformen Coinbase som anses vara en av de säkraste i branschen och där man även kan köpa /sälja sina mynt

Skall man förvara mynten under en längre tid så är den allmänna rekommendationen att förvara det på ens dator / offline. Vi använder och rekommenderar Ledger Nano S som är en säker USB plånbok, vi har skrivit om den här.

Oseriösa handlare

Då transaktioner gjorda med Kryptovalutor är permanenta och inte går att ångra, vilket gör att ifall man handlar med en oseriös köpare så finns det inget sätt att få tillbaka förlorade pengar. Därför är det viktigt att vara säker på att handlaren / tjänsten är seriös, låter det för bra för att vara sant så är det oftast det. Vi har gjort en guide med tips på vad som är bra att tänka på när man väljer handelsplattform, den kan läsas här.

Det enklaste sättet är att köpa dem online och för de största så går det oftast bra att köpa med ett Visa/Mastercard. Vi har gjort lite guider för hur man köper de vanligaste kryptovalutorna, som ni kan se här nedan.

Instabil handelsmarknad

Då det är många som köper i spekulation så anses Kryptomarknaden vara väldig instabil, där valutor kan både stiga flera 100(1000 %) udner kort tid, för att sedan falla lika snabbt. Detta medför att hela /delar av insatt kapital kan försvinna på en kort tid. Då handel pågår dygnet runt, och spekulation och osäkerhet driver många investerare så kan rykten och propaganda både ”hypa” eller helt förstöra ett mynt.

Kända Kryptovalutor

Bitcoin(BCT) – Används för att kunna skickas mellan användare. Den är äldst och överlägset dyrast per mynt, och brukar liknas vid kryptovärldens motsvarighet till guld. Den stöds och används av många företag och är den lättaste kryptovalutan att växla ut mot riktiga pengar. Dock förändras priset väldigt mycket vilket gör att många företag inte vågar införa den som ett betalningsmedel, då man inte kan garantera att den kommer ligga stabilt i värde.

Läs vår guide till Bitcoin här.
Läs vår guide för hur man köper Bitcoin här

Ethereum(ETH) – Används som betalning för en plattform där indier/företag kan utveckla appar(smarta kontrakt). Näst största kryptovalutan efter Bitcoin och har en praktiskt användning, flera lyckades spel/applikationer körs på Ethereum nätverket och fler lär det bli i framtiden.

Läs vår guide till Ethereum här.
Läs vår guide för hur man köper Ethereum här

Ripple(XRP) – En relativt ny valuta med målet att kunna ersätta traditionella utlandsbetalningar, genom att kunna erbjuda både låga kostnader och snabba överföringar(mycket snabbare än Bitcoin/Ethereum). Till skillnad från många andra kryptovalutor så drivs det av ett företag, vars mål är att få med så många banker / finansiella institutioner som möjligt. Bygger dock på samma teknik i grunden(Blockkedjan)som både Bitcoin & Ethereum.

Läs vår guide till Ripple här.
Läs vår guide för hur man köper Ripple här

Det finns givetvis många mer, och vi kommer uppdatera denna sidan med jämna mellanrum med kryptovalutor som vi tycker är intressanta. Det finns otroligt mycket mer om ämnet, och om du blir en återkommande besökare hos oss så lovar vi att tillhandahålla både mer guider och de senaste nyheterna inom kryptovärlden. Som jag skrev tidigare i inlägget så tror jag inte att det vi ser nu är slutet på Kryptovalutor, utan snarare början. Det kan ses som en investering, och det finns troligtvis många mynt med stor potential som strävar efter att bli nya Bitcoin.

Våra övriga guider till kryptovalutor

Vi har gjort en del guider om hur man både vad det är, hur man köper / säljer samt förvarar och mer guiden kommer läggas till. Nedan följer ngra guider som vi inte nämnt tidigare i inlägget.

Guide till Ledger Nano S – Usb plånbok
Steg för steg guide till en Bitcoin plånbok(wallet)
Steg för steg guide till en Ethereum plånbok(wallet)

Handelsplatser för att Köpa / Sälja kryptovalutor

Coinbase – En säker hemsida där man kan köpa/sälja Bitcoin, Ethereum, Litecoin m.m med ett Visa/Mastercard. Läs vår recension här.
Binance – Den största och säkraste handelsbörsen för handel med en rad olika kryptovalutor/altcoins. Läs vår recension här.
Kucoin – En relativt ny men säker handelsplats för handel med kryptovalutor. Enklare att använda en Binance men stödjer inte lika många valutor.

Frågor?

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i en kommentar eller skicka ett mejl via vårt kontaktformulär.

Cryptobit.se strävar efter att ha aktuella och uppdaterade guider, men reserverar sig för information samt skrivfel. Upptäckt något som inte stämmer? Skicka gärna ett mejl till [email protected] så ser vi till att korrigera uppgifterna.

Diskussion

Vad tror du om Kryptovalutor, har de någon framtid? Lämna gärna en kommentar och delta i diskussionen. 🙂