Vad är Ripple (XRP) och hur investerar man i det?

Annons - Ledger Nano S - Marknadens säkraste USB Wallet
Ledger Nano S - The secure hardware wallet

I detta inlägget kommer vi gå igenom vad Ripple är, diskutera dess prisutveckling och framtid samt informera om hur man köper och förvarar Ripple. Vill du istället hoppa direkt till vår enkla steg för steg guide till att köpa Ripple, klicka då här.

Ripple, vad är det och hur används det?

Ripple (XRP) logotyp

Ripple (XRP) Logotyp

När det kommer till kryptovalutor så är Ripple långt ifrån lika känt för den stora massan som te.x. Bitcoin är, trots att det är den tredje största kryptovalutan sett till marknadsandelar. Men vad är egentligen Ripple och vad skiljer det från Bitcoin?

Ripple är både ett betalningsnätverk (RippleNet) och även en kryptovaluta (Ripple XRP), företaget bakom heter Ripple och det skapades 2012. RippleNet kopplar ihop banker och andra stora institutioner och tillåter dem att skicka över pengar och andra tillgångar genom nätverket. Alla transaktioner som sker lagras i ett decentraliserat index, på samma sätt som te.x. Bitcoin m.m.

 

Valutan Ripple XRP används i nätverket för alla transaktioner, vilket minskar både tiden och kostnaden för att skicka tillgångar mellan nationsgränser. Varje transaktion i systemet genomförs på bara fyra sekunder, vilket kan jämföras med Bitcoin som tar över en timme i bästa fall(vid hög belastning tar det betydligt mycket längre tid) eller traditionella banksystem som kan ta mellan 3-5 dagar.

Snabba transaktioner till låga kostnader

Ripples betalningsnätverk är inte bara snabbt, det kan även hantera upp till 1 500 transaktioner i sekunden. Om man jämför detta med Bitcoin, som för tillfället kan hantera sju(7) transaktioner i sekunden så inser man att det även är skalbart. Om det inte vore nog med snabbt och skalbart så erbjuder Ripple nätverket låga transaktionsavgifter, vilket har gjort att systemet redan används av mer än 75 olika finansiella institutioner världen över.

Skillnaden mellan Ripple och Bitcoin?

Vad är då skillnaden mellan Ripple och Bitcoin förutom att Ripple både är snabbare, kan hantera fler transaktioner till en lägre kostnad, kommer Ripple att ersätta Bitcoin?

Man kan säga att skillnaden ligger i syftet de skapades för. Ripple skapades för att vara ett betalningssystem för finansiella institutioner och är en konkurrent till te.x. SWIFT.  Den kan köpas och säljas likt Bitcoin, men den var aldrig tänkt att vara en betalningsmetod för att köpa saker online, utan snarare som bränsle för att driva Ripples nätverket. Bitcoin däremot försöker bli en globalt erkänd betalningsmetod som på sikt skulle kunna förbättra eller rent av ersätta traditionella pengar.

Ripples prisutveckling

I skrivande stund så handlas Ripple för $3.168 (aktuell kurs visas i widgeten nedanför), vilket gör att 1 Ripple kostar betydligt mindre än Bitcoin eller Ethereum, och till skillnad från många kryptovalutor så går det inte att ”mina” Ripple. Anledningen till detta är att företaget bakom redan har skapat alla mynt som finns, 100 miljarder( 100 000 000 000). Ungefär 40 % av dessa mynt är i cirkulation medan resten hålls av företaget som kommer släppa ut dessa successivt, 1 miljard i månaden. Anledningen till detta är för att lugna investerare och visa att företaget inte kommer sälja alla mynt samtidigt, vilket skulle kunna ha en negativ effekt på priset.

Ripple för 5 öre

Ett roligt tankeexperiment som visar Ripples prisutveckling under 2017. En Ripple såldes för 5 öre i början av 2017. Skulle man då ha köpt Ripple för 10 000 kr (1 891 288 st tokens) och sedan sålt det till aktuell kurs i skrivande stund kurs(25 kr) skulle man fått lite drygt 47 miljoner kronor. Sedan vad som hade hänt med priset om någon hade dumpat allt på en gång är en annan fråga, men det är hisnande belopp som det rör sig med.

Men som med all kryptovaluta så är det svårt att sia om i vilken riktning priset kommer röra sig. Om Ripple lyckas få med ännu mer banker och stora delar av den finansiella sektorn med att använda deras nätverk så kan det med stor sannolikhet få priset att stiga ordentligt. Men om det motsatta händer, att investerare tappar intresset och väljer att investera pengar på andra projekt så kommer sannolikt priset att falla också.

Något som är väldigt tydligt med Kryptovalutor är att det händer mycket på marknaden och en så kallad snöbollseffekt kan uppstå. Te.x. skulle Bitcoin falla stort, blockkedjetekniken utsätts för haveri etc så kan detta medföra att priset sjunker för alla kryptovalutor, och då kanske man kan köpa en Ripple för ett lägre pris igen.

Framtiden för Ripple?

Hur framtiden ser ut för Ripple är en bra fråga. Till skillnad från vissa kryptovalutor/alt coins så löser Ripple ett faktiskt problem. Om nätverket klarar av stora volymer och är tillräckligt stabilt för att stora banker och finansiella institutioner börjar använda det så har sannolikt Ripple en ljus framtid till mötes. Vem vill inte kunna skicka pengar omgående över nationsgränser till låga avgifter? Men deras största konkurrent Swift är ingen nybörjare i spelet, och sannolikheten att de ser Ripple som ett hot och utvecklar sin egna motsvarighet känns också ganska stor, den som lever får se.

Hur köper man och förvarar Ripple?

Att köpa Ripple (XRP) är inte så svårt som man kan tro och vi har gjort en guide som för att köpa och förvara Ripple (XRP) som man kan läsa här. Dock är det viktigt att var medveten om riskerna med handel av kryptovaluta. Hela eller delar av insatta kapitalet kan förloras, investera inte för mer än du har råd att förlora.

Våra andra guider

Guide till att köpa Bitcoin
Guide till att köpa Ethereum(Ether)
Guide till Usb plånboken Ledger Nano S

Andra populära kryptovalutor

Vad är Bitcoin
Vad är Ethereum

Frågor?

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i en kommentar eller skicka ett mejl via vårt kontaktformulär.

Cryptobit.se strävar efter att ha aktuella och uppdaterade guider, men reserverar sig för information samt skrivfel. Upptäckt något som inte stämmer? Skicka gärna ett mejl till [email protected] så ser vi till att korrigera uppgifterna.

Feedback på inlägget?

Vad tyckte du om inlägget, var det enkel att följa med och förstå vad Ripple är? Har du feedback så är du varmt välkommen att lämna en kommentar 🙂

Allt väl,
Mvh Daniel

Comments (No)

Leave a Reply